Häpeä on yleinen tunne irtisanotuksi joutuneelle, mutta tunteesta voi päästä eteenpäin. Tärkeintä on suhtautua itseensä tutkivan lempeästi. Katso tästä häpeän selättämisen ABC. Vinkit antoi Terveystalon johtava työterveyspsykologi Sari Nuikki.
A. Hyväksy tunne
Häpeä on irtisanomistilanteessa yleinen mutta ikävä tunne, joka tekisi mieli häätää. Paras keino nujertaa se on paradoksaalinen: tunteen hyväksyminen. Silloin häpeä laantuu vähitellen, eikä mieli jää siihen jumiin.
Hyväksyminen tarkoittaa epämukavan olon sietämistä ja tunteen tutkailemista. Mistä se tulee, mihin se liittyy?
Jos sinun on vaikea hyväksyä häpeääsi, mieti, mitä paras ystävä samanlaisessa tilanteessa tuntisi ja miten hänen tunteisiinsa suhtautuisit. Toisia osaamme usein katsoa lempeämmin kuin itseämme.
B. Puhu asiasta
Häpeän tunne johtaa helposti eristäytymiseen. Samaan aikaan eristäytyminen ylläpitää häpeää. Tätä kehää kannattaa tietoisesti rikkoa ja miettiä valmiiksi, miten tilanteestaan haluaa kertoa sosiaalisissa kohtaamisissa.
Häpeän tunne johtaa helposti eristäytymiseen, mikä saattaa ylläpitää häpeää.
Häpeä pienenee, kun asiasta puhuu suoraan ja avoimesti. Voisiko muiden irtisanottujen kanssa muodostaa ryhmän, jonka kanssa jakaisi tunteita? Tai tuntuisiko mahdolliselta jakaa asiaa ystävälle tai somessa? Kohtaamiset vaikean asian äärellä yllättävät usein myönteisesti.
C. Kokeile kirjoittamista
Parantavan kirjoittamisen metodi toimii akuuttina hoitokeinona kriisissä ja auttaa käsittelemään häpeää.
Kirjoita ylös ajatuksen virtaa viitenä päivänä peräkkäin 20 minuutin ajan. Pura paperille, mitä tunnet ja ajattelet tilanteessa. Kirjoita käsin. Palaa kunakin päivänä kirjoittamaasi vasta viiden päivän jälkeen, jolloin näet, miten ajattelusi on päivien kuluessa muuttunut.
Usein alkupäivien ahdistunut teksti alkaa loppua kohti seestyä, lyhetä ja jäsentyä. Se ilmentää ajatusten kirkastumista.
D. Pidä huolta itsestäsi
Jatka arkirutiineja, tee ruokaa ajatuksella ja kunnioita itseäsi liikkumalla säännöllisesti. Jos sinulla on vielä oikeus työterveyshuoltoon, hyödynnä sitä täysimittaisesti. Juuri nyt tarvitset erityisen paljon itsemyötätuntoa.
Voi olla hyödyllistä paneutua johonkin sellaiseen, mistä töissä ollessasi haaveilit, mutta mihin ei koskaan ollut aikaa. Se palauttaa omien arvojen äärelle. Vähitellen voi avautua sekin, mihin haluaisit seuraavaksi suunnata.